U knjizi opisuje kako je Uskokovića, koji je važio za vođu „miljakovačko-banjičkog klana” i njegovog telohranitelja, policajca Miloša Stevanovića, ubio za minut i po, u aprilu 2000. godine!

– Priča se da smo jurili Skoleta 15 minuta, međutim, to nije istina. Trajalo je najviše minut i po! Dugo smo ga pratili jer su se Derpe Glavati Simović i njegov brat (Aleksandar) plašili da mu priđu. Pratili su ga, pa im se izgubi i ode negde na put. Nije ga bilo nekoliko dana, a kad se vratio, vozio je neku „blindu”, američki džip, pa smo morali da uzmemo „zolje” da mu je*emo mamu, i njemu i njegovoj „blindi”. Pored „blinde”, Skole je imao i dva automobila u kojima je išlo njegovo obezbeđenje. Jedini način da se likvidira bio je „zoksom”, kad stoji na semaforu ili kada ide 20 na sat. Deset puta sam razvlačio „zoksa” na Košutnjaku i Bežaniji, gde je obično prolazio, ali baš kad sam ga čekao, nije ga bilo. Jedino na tim mestima je bilo sigurno da neće stradati niko drugi osim Skoleta, pošto nisam želeo da strada neko nedužan – otkriva u svojoj knjizi Kalinić.

Foto: Privatna arhiva

HTEO SAM DA MU USKOČIM U KUĆU

Dušanu Spasojeviću je, kako navodi, predlagao da uskoči Skoletu u kuću, u kojoj je boravio s obezbeđenjem.

– Tu kuću smo zvali dvorac i nije bila teška za obradu. Sve je bilo isplanirano kuda da prođem i gde da preskočim zid. Uopšte me nije zanimalo koliko ih ima unutra, jedino mi je bilo važno da zadatak bude završen. Međutim, Dušan nije dao. Plašio se da ću nastradati, pa mi je rekao da moramo čekati. Nekoliko dana kasnije Skole je tio, vozio je neku „blindu”, američki džip, pa smo morali da uzmemo „zolje” da mu je*emo mamu, i njemu i njegovoj „blindi”. Pored „blinde”, Skole je imao i dva automobila jedino mi je bilo važno da zadatak bude završen. Međutim, Dušan nije dao. Plašio se da ću nastradati, pa mi je rekao da moramo čekati. Nekoliko dana kasnije Skole je viđen da vozi običan „audi A4”. Odmah smo seli u naš borbenjak „audi 200”, koji je imao vrhunski motor za šljaku, a plus je kvatro – ne može bolje. Ima velike točkove, pa može da se popne i na trotoar i niko nije mogao da mu pobegne. Dušan je vozio ludački dobro. Od garaže u Novom Beogradu do Vidikovca stigli smo veoma brzo. Skole je bio u tržnom centru na Vidikovcu sa svojim obezbeđenjem. Parkirali smo se nedaleko od njih jer su se svi plašili „audija”. Kad su nam javili da je Skole izašao i krenuo, pošli smo i mi. Sreli smo se na raskrsnici kod tržnog centra na Vidikovcu. Odmah sam sje*ao onog pozadi iz obezbeđenja, a Skoleta sam ranio. Skoletov vozač je odmah krenuo, ali smo mi bili okrenuti na kontra stranu, prema Banovom brdu, a Skole prema Ibarskoj magistrali. Viknuo sam Dušanu da ide za njim. Malo se dvoumio, ali je ipak napravio polukružno, pa smo ih brzo stigli. Imali smo jači i brži auto, a Skoletov vozač je već u toku jurnjave oštetio njihov „audi”. Na krivini je udario u nešto, a ja sam ispalio nekoliko komada u Skoleta i završio njegovu pohlepnu i pokvarenu karijeru – piše Kalinić u svojoj knjizi „Zemunski klan – ko je ko”.

DUŠAN NIJE VEROVAO DA JE ŠLJUKA MRTAV

Kalinić je osuđen i zbog ubistva Sredoja Šljukića Šljuke (30), vođe „zvezdarskog klana”, koji je ubijen 30. septembra 2002. kod Centra „Sava”, sa bratom Zoranom. U ovoj likvidaciji je, kako tvrdi, učestvovao i Dejan Milenković Bagzi, koga Kalinić naziva „Lizoguz Dušana Spasojevića”.

– Pričaju da je Dušan iz straha naredio Šljukino ubistvo. Ne sećam se zašto je Dušan naredio ubistvo Šljuke. Nije iz straha. Zaboravio sam pravi razlog, mislim da je to bilo zbog kompleksa, jer je Šljuka imao pratnju od pet automobila. Dušan ništa nije prepuštao slučaju. Rešavao je prodija”. Kad su nam javili da Centra „Sava”, sa bratom bleme pre nego što nastanu. Dok pišem ovo, prisećam se da je govorio: „Šta će njemu tolika pratnja, koga se on boji? Sigurno nešto planira.” Pitao je, po običaju, da li to može da se završi, a ja sam mu, kao i uvek, odgovarao da možemo da uništimo svakog neprijatelja. Ubrzo posle toga počeli smo da pratimo Šljuku. Kada je izašao na auto-put, krenuli smo za njim, punim gasom. Tada je Dejan Milenković Bagzi vozio metalik sivi „audi 8”, kojim je pretekao „audi A8”, u kome su bili Sredoje i Zoran Šljukić. Kum (Mile Luković) i ja smo ih sje*ali. Vozio je skroz u levoj traci na auto-putu za Niš. Približavali smo mu se velikom brzinom, mislim da smo išli 200 na sat. Lizoguz Dušanov Bagzi mu je više puta blicao da se skloni. Tada smo išli oko 160 kilometara na sat, možda i više. Šljuka je prvo ignorisao blicanje, ali se na kraju sklonio udesno i tu je završio karijeru – detaljno svedoči Kalinić o poslednjim trenucima žestokog momka sa Zvezdare.

Prema njegovim rečima, Spasojević nije verovao da je Šljuka živ. – Najbolje je bilo kada su Dušanu rekli da je Šljuka živ. Životom sam garantovao da nije, kao ni njegov suvozač, brat Zoran Šljukić.

„KUMEEE, IDI KOPAJ RUPU”

Kalinić za ubistvo Branislava Lainovića Dugog (45), jednog od najmoćnijih ljudi iz sveta kriminala, koji je ubijen 20. marta 2000. godine ispred Hotela „Srbija” u Ustaničkoj ulici u Beogradu, optužuje Miloša Simovića.

– Kada smo čuli da je Branislav Lainović Dugi došao u Beograd, uskočili smo u naš borbenjak i čekali. Neko nam je javio da je Dugi viđen kod Hotela „Srbija”, pa smo krenuli tamo punim gasom. Došli smo do bombardovane zgrade centra „Ušće”, kad su nam javili da je gotovo i da idemo u garažu. Ispostavilo se da je Derpe Glavati Simović uzeo pištolj, otišao do Dugog i izvrnuo ga. Kada se vratio u kola u štek kod Hotela „Jugoslavija”, tamo je ubrzo stigao i Dušan i je*ao mu majku zbog toga što je ubio Dugog. Urlao je na njega: „Hoćeš da te ubijem, pi*kooo? Sad, ovde?! Kumeee (Mile Luković), idi kopaj rupu, sad ću ga ubitiiii i zakopatiii, mamu mu je*em! Derpe Glavati je pukao tada i osedeo je za mesec dana kao ovca. Te večeri je navodno imao i fras, tako su mi ispričali. On je najgluplji kriminalac, teško da će ga neko ikada preteći u gluposti – tvrdi KaOlinić.