Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила, гостујући у емисији Актуелно, посјету Вашингтону јако успјешном, истичући да је важно да Српска има саговорнике у свијету.

Жељка Цвијановић - Фото: РТРС

Жељка ЦвијановићФото: РТРС

– Разговарали смо о стању у БиХ и региону. Разговарала сам са представницима извршне и законодавне власти, као и са представницима цивилног сектора. Ми у Вашингтону имамо саговорнике – истакла је предсједница Цвијановић.

Она је нагласила да су остварени и контакти са пословном заједницом.

– Очекујемо ускоро и њихов долазак у Републику Српску и радићемо на томе – навела је предсједница Српске.

Цвијановић је подсјетила и на разговор са специјалним представником Сједињених Америчких Држава за западни Балкан Габријелом Ескобаром.

– Око неких ствари се слажемо, а око неких не. Апосолутно се слажемо да је „Отворени Балкан“ добра иницијатива, али се не слажемо око питања високог представника у БиХ. Али, важно је да разговарамо – истакла је предсједница Српске.

Подсјетила је и на разговоре са представницима јеврејске заједнице у САД, истичући да је срадња са овом заједницом важна.

– Између нас постоји политичко разумијевање. Наша два народа имају сличну тешку историју и то представља основ за чврсто пријатељство. Такође, постоји заинтересованост за инвестиције. Неке су већ и реализоване – навела је Цвијановић.

Предсједница Српске је истакла да је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик имао паралено важне састанке у Израелу.

Цвијановић је истакла да је важно да се чују и ставови Српске, јер је БиХ вишенационална заједница, те да се честа појава унутрашње неразумијевање између различитих конститутивних народа.

– Важно је да свако од нас разговара са истим саговорницима, те да им појаснимо одређене ствари. То је дио мисије које имам и никада нисам отишла тамо да причам против Бошњака или бошњачке политике – рекла је предсједница Српске.

Она је навела да јој је циљ да прича о појавама за које сматра да су опасне или оптерећујуће за народе у БиХ, као и о томе што сматра потенцијалним излазима из проблематичних ситуација.

– Жалим што се често дешава супротно када су у питању наше колеге из бошњачке политике, које кад год оду негдје, на исте адресе на које сам ишла, увијек причају против Републике Српске, њених функционера – рекла је предсједница Цвијановић.

Izvor: RTRS